George Soros crede ca Angela Merkel 'indreapta Europa intr-o directie gresita''

Data publicarii: 13-02-2012 | International

Cancelarul german Angela Merkel 'indreapta Europa intr-o directie gresita', a declarat intr-un interviu miliardarul american George Soros, care a adaugat ca se teme de o repetare a greselilor crizei din 1929.

'Il admir pe cancelarul Merkel pentru capacitatea sa de leadership. Dar din nefericire, ea conduce Europa intr-o directie gresita', a declarat Soros in interviul publicat duminica de Der Spiegel si preluat de AFP. 

Soros crede ca ar fi mai potrivit ca statele europene aflate in criza sa fie reanimate cu injectii de capital, in loc ca guvernele sa fie obligate sa faca economii. 'In caz contrar, se vor repeta greselile care au impins America in 1929 in cea mai mare criza economica. Or tocmai acest lucru nu-l pricepe Angela Merkel', a spus Soros. 

Confruntat cu criza din 1929 din SUA, presedintele Franklin Roosevelt a lansat in 1933 'New Deal', o politica inspirata de economistul britanic John Keynes si marcata de reforma sistemului bancar si lansarea de mari lucrari pentru relansarea economiei americane, aflata in recesiune. 

Potrivit saptamanalului german, Soros nu impartaseste nici ideea de a implica Fondul Monetar International in gestionarea crizei. Europa ar trebui sa fie in stare sa-si rezolve singura problemele', considera miliardarul american. 

Soros este de parere ca a fost o greseala sa se acorde credite Greciei doar in schimbul achitarii unor dobanzi ridicate. 'Din acest motiv aceasta tara nu mai poate fi salvata astazi, si i s-ar intampla acelasi lucru si Italiei daca am incorseta acest stat in camasa de forta a platii unor dobanzi violente', avertizeaza Soros.

Sursa: AGERPRES